Piushaven 100 jaar


In het voorjaar van 2022 is op drie Tilburgse basisscholen het project 'Piushaven 100 jaar' van start gegaan. De drie scholen gingen op ontdekking in en rondom de Piushaven op zoek naar geschiedenis, natuur boten en gebouwen en kwamen tot mooie ontdekkingen. De groepen 6-7-8 van Basisschool de Borne, Basisschool Pendula en Basisschool Koningshaven namen deel aan dit project in, hoe leuk, hun eigen omgeving.

Door het Stadsmuseum Tilburg werd een fantastische fotospeurtocht georganiseerd. In groepjes gingen de kinderen op pad door de Piushaven en gingen op zoek naar bijvoorbeeld monumenten. Boottocht Hoe ervaar je de sfeer in een haven het beste? Vanaf het water natuurlijk! Op de Tilia werden we rondgeleid over het water en kwamen we tot nieuwe inzichten. Ook werden speciaal voor ons bruggen geopend, dat was een erg bijzondere ervaring, zo vanaf het water.

Toen we eenmaal kennis hadden gemaakt, gingen de kinderen zich verdiepen in één van de thema's: bruggen, boten, gebouwen of natuur. John Lahaye leidde de kinderen rond op zijn prachtige schip, havenmeester Saskia liet ons de mooiste bruggen zien en vertelde over hun bijzondere werking, Eva Mols liep met ons langs de prachtigste gebouwen en vertelde ons over hun geschiedenis en Rob Vereijken leerde ons dat ook in de stad natuur aanwezig is. De kinderen stelden zelf leervragen op en gingen op zoek naar informatie. Vervolgens verwerkten zij dit in het eindproduct. De groep die zich verdiepte in bruggen, mocht bij het Ontdekstation ervaren hoe het is om een brug te bouwen.

Met trots kunnen wij zeggen dat dit geslaagde project is afgerond. Maar dit was niet mogelijk geweest zonder alle hulp die we hebben gekregen. Wij danken, John Lahaye, Saskia Janssen, Eva Mols, Rob Vereijken, het Stadsmuseum, Stichting Ahoy Tilburg, het Ontdekstation, Sophie Tooten en Bob Driessen hartelijk voor de fantastische bijdrage die zij hebben geleverd. Dit alles was niet mogelijk geweest zonder onze subsidiegevers Stichting Jaques de Leeuw, het Jopiefonds en Erfgoed Tilburg. Enorm bedankt voor jullie bijdrage. En natuurlijk, niet te vergeten de collega's in de scholen die dit project hebben gedragen. Ahoy!