Cinema Dongen


Dongen krijgt een volwaardig filmhuis!!

Dankzij de bijdrage van het JopieFonds kan Cinema Dongen op haar vaste vertoningsplek beschikken over DCP-projectie. Daarmee wordt de filmclub in Dongen een volwaardig filmhuis.

Cinema Dongen tekende eerder dit jaar een overeenkomst met woonzorgcentrum Mijzo in Dongen om de komende tien jaar verzekerd te zijn van filmvertoning in theater Dongepark.

In voorgaande jaren was al geïnvesteerd in een Dolby Cinema processor, waarmee de zaal over Dolby 5.1 kan beschikken. Films werden vertoond op Blu-ray, maar met de aanschaf van de DCP-projector (Barco SP2K-11) kan Cinema Dongen voortaan films vertonen zodra ze landelijk in première gaan. Dat is goed nieuws voor de arthouseliefhebber in Dongen en omstreken, die voor premières niet langer hoeft uit te wijken naar naburige grote steden.

Cinema Dongen heeft altijd een zorgvuldig financieel beleid gevoerd, waarmee de basis kon worden gelegd voor deze investering. Met steun van enkele vermogensfondsen, o.a. Prins Bernard Cultuur Fonds en Jopie Fonds, sponsoren en de gemeente Dongen is het vereiste bedrag bijeengebracht.

Sinds januari 2013 vertoont Cinema Dongen wekelijks films in het theater Dongepark; de ene week op maandag, de andere week op woensdag. De plannen zijn om dat uit te breiden met onder meer schoolvoorstellingen en voorstellingen ten behoeve van allerlei maatschappelijke organisaties. De theaterzaal beschikt over 192 zitplaatsen. Bezoekers kunnen ook gebruik maken van het horecaplein van Mijzo.

Medewerkers zullen de komende maanden techniek en organisatie rondom deze nieuwe filmvertoning zich eigen maken. Van 26 tm 29 januari 2023 zal het filmhuis officieel ‘geopend’ worden met verschillende uiteenlopende films.